miercuri, 23 octombrie 2013

Caractere mari, caractere mici si cifre- Parola unui zambet - Partea I

caractere mari

"MARE om, mare CARACTER"- imi revine in minte la fel ca in anii de scoala, cand creioanele imi deschideau universul, scrijelind harti pe bancile uzate. Asa vorbea profesoara de limba romana despre Caragiale, timp in care eu arunc un ochi pe acea poza din carte sa masor estimativ inaltimea apreciata si calitatea personajului.

Acum, pe strada, in drum spre alte drumuri, cand nu stau cu nasul in carte, pe telefon, dupa facebook sau fuste de gagici frumoase, ma uit la oameni si mai masor ocazional inaltimea apreciata si calitatea personajelor. Si daca te uiti atent, nu de putine ori, mai poti gasi cate un specimen de "mare om, mare caracter".


Oameni ai strazii care isi impart mancarea cu  animalele ce ii protejeaza? mnu...
Trubaduri care isi imprastie toata energia in a umple sufletele si fetele de zambete celorlalti? mnu...
Artisti stradali de pantomina sau flash mob-uri  care fura curiozitatea si aplauzele copiilor? mnu...
Bunici care ascund in economii de viata resurse pentru propria lor inmormantare copiilor  ramasi sa nu poarte povara ? mnu...
Formatori de opinii, profesori, sefi care sufera de mania persecutiei  pentru a te motiva si care atunci cand totul pare irecuperabil pierdut iti strang respectuos mana sa te felicite pentru triumful asupra cursei: "Stiam ca nu vei renunta si ca poti sa o faci, stiam ca esti un campion"? mnu...
Cel mai impatimit indragostit care renunta la tine, doar pentru ca sa iti fie mai bine alaturi de altcineva? mnu...

Cat de greu este sa fii vertical in fata timpului trecut cu brazde peste tine? Cat de valoros este sa porti pe corp urmele luptelor tale tacite? Cat de tulburator este sa vezi un munte de agresivitate, inmuiat si cu ochii umezi in fata nepotilor sai? Cat de maret este sa vezi oameni care nu se cunosc  ca se aduna sa militeze pentru o cauza comuna? Cat de nebunesc este sa vezi un renegat ca accepta regulile societatii pentru a face un compromis in fata dragostei, a ceea ce il distruge si il recreaza in acelasi timp?

Mnu...  Cat de curios este ca motivatiile le sunt indoielnice, nu? Insa efectul lor asupra mea este mereu acelasi...Dupa atata munca, dedicare, sacrificiu lasa doar respect pentru.... un mare om, un mare caracter.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu