luni, 27 ianuarie 2014

Caractere mari, caractere mici si cifre- Parola unui zambet - Partea a IIa

CARACTERE MICI

  A durat foarte mult pana sa pot scrie despre aceste caractere mici, insa deoarece cred in estetica uratului, mi-am luat inima in dinti si am facut o incizie in suflet, de dragul artei.

 Nu vreau sa vorbesc despre politicieni. Politicienii din Romania. Despre razboaie. Razboaie intre religii sau pentru supravietuirea de zi cu zi. Nu despre sfere de interese. Spalare de bani, de creiere. Trafic de fiinte umane. Pedofilie. Nu voi vorbi despre defrisari, otravirea apelor sau sclavagismul in nonvalorile altora.

  Nu vreau sa vorbesc despre macroclimat pentru ca totul porneste din sine. Din tine. Din gesturi mici, din 7 ani de acasa. Din prima palma care o vezi  ca o primeste o mama de la sotul ei. Din primele abuzuri verbale ale caracterelor mai "tari" din scoala. Din  tepele celor mai buni prieteni.  Din dezamagirile marilor iubiri infidele. Din corectitudinea "sefiilor" fara stofa e lideri. Din a nu sti sa spui "imi pare rau" ca ti-am sfasiat sufletul. Ca te-am marcat fizic sau emotional pe viata. Din ce in rest... nu am mai aflat, dar presupun ca din lipsuri. Din dorinta de a compensa pierderile din frageda tinerete. 

nu ridica tonul. imbunatateste-ti argumentele.


 De ce am ales sa iert caracterele mici? Poate ca pentru ca le completeaza pe cele mari si se potenteaza reciproc pentru un echilibru al lucrurilor. Poate pentru ca sunt incapabila sa urasc. Poate pentru ca mai cred ca pot schimba ceva in mine care sa trezeasca reactia corecta in ei. Poate pentru ca vad  expres binele din tine si incerc sa ma vindec pe mine. Poate pentru ca sunt un caracater mic, urat, avid de rautate fara scrupule,  cu o pleada de injuraturi drept argumente, cu o sete pentru santajul emotional, pentru agresivitate si  violenta, pentru trait la limita, fara reguli si fara restrictii. Poate pentru ca am ucis la randul meu  alte caracatere mici si acum ma simt un caracater mare, justitiar? 

Cand pui perna pe fata unui om ce se afla  in chinuri, te numesti un caracter mare sau mic? Nu mai pare atat de usor sa  discerni binele si raul in contextul zonelor gri, ale circumstantelor necunoscute. Doar pentru ca raportezi lucrurile la sistemul tau de valori nu inseamna ca ce faci tu e bine si ce face restul e rau, pentru ca e diferit. Inseamna doar ca te raportezi la alt sistem metric, la alte cifre.

Sa va intreb ceva. Ce fel de cifre folositi sa gradati situatia in care cineva moare tarandu-se intr-o scara de bloc, ca un caine, probabil in chinuri, probabil  infrigurat, probabil fara sa intoarca o privire pentru ca pare un simplu boschetar? Apoi cand aflati ca in acea scara de bloc se aflau copiii si familia sa, catre care tindea sa nu fie singur, ce va inspira acest tabloul ? Presei...in urma investigatiilor, scenariul asta a inspirat faptul ca potrivit vecinilor... familia il ignora. Copiii nu ii dadeau drumul in casa, sotia dupa ce l-a dat afara din casa, nu i-am mai dat o cana de apa si l-a lasat pe strazi singur si vai de el, sa duca o viata de condamnat, destinat fara mila la o eternitate de singuratate si neputinta.

In lumina faptelor de-a lungul  a catorva ani buni fara zambete,cu tipete, injuraturi printre dinti, pumni in masa, spart usi, violenta domestica, alcoolism, insomnii nelipsit de teroare, abuzuri verbale, agresivitate in casa si in public...sotia a divortat, a ramas in umbra scandalurilor cu ai sai copii si a construit  dupa partaj o viata noua, in spatele usilor inchise. Sotul respins si de restul societatii a primit ajutor din partea ei o perioada, pentru ca era singurul sau sprijin si pe vremuri familiile se concepeau si din iubire.

Ulterior stilul de viata l-a prins din urma si i-a marcat urma de asta data definitiv si elegant irvocabil la capatul scarilor si al zilelor. Ea a fost o femeie rea si copiii fara suflet... pentru ca nu erau acasa cand s-a intamplat tragedia.


 Un caracter este mic sau mare, in functie de geamul prin care il privesti sau in cazul de fata, in fuctie de care parte a usii te afli cand iti pune lumea intrebari. Mi s-au strepezit dintii. Plec sa topesc zapada.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu